Dorog város jelentősebb középületeinek terveit Gáthy Zoltán építész készítette , aki múlt század 20-as éveitől 18 éven át alkotott a városban, és munkáival a mai napig meghatározta Dorog város építészeti arculatát.

Számomra, aki építész hivatásomat - immár több mint 4 évtizede - szülővárosomban, Dorogon gyakorlom, mindig nagy megtiszteltetés, ha egy-egy Gáthy Zoltán épület rekonstrukciója a feladatom.

Ilyenkor minden esetben szakmai elődöm tisztelete vezérel, és az a szándék, hogy ma is álló épületeit lehetőség szerint maximálisan az eredeti állapotukban, a tervező eredeti elképzelését tiszteletben tartva rekonstruáljam vissza. Ha bővítés, átalakítás a feladat, az új épületrészek megtervezésénél is ugyanez a szándékom.


Pályafutásom során megadatott, hogy Gáthy Zoltán legjelentősebb és legszebb dorogi középületeinek mindegyikével foglalkozhattam. Korunk - ma már kikerülhetetlen - technikai eszközét, a számítógépet már 1992 óta alkalmazom az építészeti tervezésben. Ennek köszönhetően Gáthy Zoltán épületei, tervei - rengeteg "input"munka után - 60-80 évvel később digitális nyelven újrafogalmazva kelhettek új életre , és jelenhetnek meg itt, ezeken az oldalakon is....


pmh-1.gif
Polgármesteri Hivatal


tempmorph-1-3-175.gif
Szt. Borbála templom


htermorph-4.gif
Hősök tere könyvtárépület (volt Bányatiszti Kaszinó)


A Művelődési Ház Fleischer József építész tervei alapján épült fel 1923-ban, a hozzátartozó alagsori mozi és terasz terveit viszont később Gáthy Zoltán építész készítette. A város 2005-ös EU-pályázatához kapcsolódóan a Művelődési Ház felújításához számítógépes látványtervet kellett készítenem.

muvhaz-m.jpg
József Attila Művelődési Ház

Később, 2007-ben az épület hátsószárnyának bővítését kellett megterveznem, amely -stílusában - az eredeti épület arculatát folytatja.

mh-cimlap-dor.jpg
Művelődési Ház udvari szárny bővítése
0:55 min
Film-animáció
3,0 Mb


A Dorogi Kórház terveit Mende Valér építész készítette 1922-ben, majd 1937-38-ban Gáthy Zoltán tervezett hozzá új épületszárnyakat. A mellette álló régi-új Mentőállomás megtervezésénél elsőrendő szempontom maradt a Kórház épület arculatának folytatása, úgy - hogy akár Gáthy Zoltán is tervezhette volna...

mento-33-36-2.gif
Mentőállomás a Szt.Borbála Kórház területén


Vissza a nyitólapra
dorogi-1.png